Landmand Henning Jakobsen

På gården Elbjerg ved Haderslev bor landmand Henning Jakobsen sammen med Lene og børnene Eline og Carl. Henning er 2. generation på Elbjerg og arbejder tæt sammen med sin far Christian Jakobsen, der driver Østergaard. Når Henning engang skal overtage Østergaard bliver han 9. generation, så lysten til at være selvstændig og arbejde med dyr ligger dybt i generne.

Henning har 1200 søer og opdrætter årligt 32.000 smågrise uden brug af antibiotika. Når grisene vejer 7 kg flyttes de til Østergaard, der ligger blot 5 min væk. Til gården er der 100 ha. jord, som er bortforpagtet til Christian Jakobsen. Christian dyrker korn på markerne, som anvendes til foderproduktionen. Henning bruger meget tid på udvikling af de rigtige foderblandinger til grisene. Foderet er af afgørende betydning for grisenes helbred, da en sund bakterie flora i grisenes maver, giver færre grise med f.eks. diarré. Ved lokalt produceret råvarer til foderet kender Henning dyrkningshistorien og kan sikre, at det er GMO frit.

Et andet fokusområde er hygiejne. For at undgå sygdom og eventuel smitte spredning bruges der gammelkendte tiltag, sund fornuft og nyeste teknologi.

Antibiotika fri griseopdræt

Det er vigtigt for Henning at finde årsagen til et problem og løse det, frem for at behandle problemet med medicin. Perspektiverne for udvikling af multiresistente bakterier gør det kun endnu vigtigere at nedsætte forbruget af antibiotika. Hennings grise bliver selvfølgelig behandlet, hvis det er nødvendigt. Hvis en gris skal have behandling med antibiotika kommer den i en anden afdeling og får det grønne ”antibiotika fri” øremærke fjernet. Den vil så blive solgt som en alm. gris.

Det at kunne levere en sund gris, der er opvokset under gode forhold gør arbejdet meget mere interessant og fagligt udfordrende. Henning har før forsøgt at starte en gårdbutik, for at kunne tilbyde et kvalitetskød. Wiking Meat konceptet har nu gjort det muligt om end i et lidt andet omfang, men slutmålet er det samme.

Selv om arbejdet med grisene tager meget af Hennings tid – og også af hans fritid – bliver der også tid til andet; familien, jagtture og en gang om ugen er der mandeaften med kammerater i Hennings værksted. Her laves alt fra lysestager, til maskiner og hjælperedskaber, der kan indgå i griseopdrættet.

Læs mere om Henning Jakobsen på www.elbjerg.dk